torsdag 14 november 2013

Statistik-special

En titt i FN:s "country profiles" säger en hel del om hur långt det är mellan Sverige och Burundi, mer än bara geografiskt.

Exempelvis är den förväntade livslängden i Sverige hela 30 år längre än i Burundi. 30 år!

Runt 5% av befolkningen i Burundi har klarat 60-strecket mot 25% i Sverige. Medan 2,5 av 1000 nyfödda i Sverige måste räkna med att inte se sin 5-årsdag är siffran i Burundi cirka 100. De få städerna i Burundi lockar bara cirka 11% av befolkningen, vilket gör det till det land i världen med minst urban befolkning (stora mertalet av återstående 89% lever som självförsörjande bönder); i Sverige är motsvarande siffra cirka 85%. Befolkningen i Burundi ökar med 1,9% varje år (0,6% i Sverige), samtidigt som livsmedelsproduktionen minskar varje år på grund av erosion. BNP i Sverige över 57 000 dollar vilket ger oss en plats mellan cirka 14 och 16 bland världens 180-190 länder, beroende på vems lista man läser (World Bank, IMF eller CIA). Burundi hamnar på andra, tredje respektive fjärde plats - från slutet! - på samma listor. Alla är dock överens om att lägga Demokratiska Republiken Kongo på sista plats. BNP per capita är 200 gånger högre i Sverige. 1,1 av 100 burunder betecknas som internetanvändare mot 91 av 100 i Sverige. Mycket mer spännande kan man läsa på http://data.un.org/CountryProfile.aspx?crName=Burundi

Vad gäller korruption ligger Sverige på en hyfsad fjärdeplats (vi slår i alla fall Norge som ligger delad sjua) med Burundi på plats 165, allt enligt cpi.transparency.org. Kan det vara därför som mina kartonger, som flögs från Sverige för fem veckor sedan fortfarande sitter i burundiska tullen och väntar på en underskrift...?

Lilian bryr sig inte om sådana siffror så länge hon får sin gröt.

Jag öppnar munnen om ni lovar att någon borstar kalufsen på mig sen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar